Zuigeling kwijt na zware bevalling
Zuigeling kwijt na zware bevalling
ZUTPHEN – Ze zijn nog steeds in shock. Jeugdzorg nam een echtpaar in Zutphen hun pasgeboren baby af. Het jongetje had een gebroken sleutelbeen. Hij zou het slachtoffer zijn van ernstige mishandeling. Vader en moeder belandden drie dagen in een cel. Uiteindelijk is de uithuisplaatsing na veertien dagen opgeheven. De verwonding is vrijwel zeker het gevolg van een zware bevalling.
Advocaat Ron Heutink uit Apeldoorn spreekt van een dramatische vergissing. “Dit had zo niet mogen gebeuren. Er had meer onderzoek moeten plaatsvinden voordat werd besloten het kind halsoverkop bij de ouders weg te halen. Ze hebben hun kind terug maar zijn er nog helemaal stuk van. Dit heeft een geweldige impact, niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk.”
De advocaat doet het woord. De ouders willen anoniem blijven. “Bureau Jeugdzorg is meteen uitgegaan van het slechtste scenario. Ze hebben niet eens met de ouders gepraat maar meteen besloten de baby weg te halen.”
Bureau Jeugdzorg Gelderland zegt in een reactie geen andere keuze te hebben gehad. “Als er sterke aanwijzingen zijn dat een pasgeboren baby in de thuissituatie letsel heeft opgelopen, moet Bureau Jeugdzorg kiezen voor de veiligheid van een kind. We maken daarbij een zorgvuldige afweging.”
Welke overwegingen in dit gezin een doorslaggevende rol hebben gespeeld, wil jeugdzorg uit privacyoverwegingen niet in het openbaar benoemen.
De baby wordt geboren op 4 februari, in het ziekenhuis. Op 13 februari constateert een verloskundige samen met de moeder een bult op de schouder van het kindje. In het ziekenhuis blijkt dat een sleutelbeen is gebroken. Volgens de kinderarts lijkt het te gaan om een verse breuk, onder meer omdat er geen herstelweefsel is te zien. Bovendien is de breuk volgens de artsen zodanig dat deze niet spontaan kan zijn ontstaan.
De Raad voor de Kinderbescherming wordt ingeschakeld. Deze instantie vermoedt mishandeling en wil niet dat het kind terugkeert naar huis vanwege ‘onmiddellijk en ernstig gevaar’. Via een spoedprocedure wordt een uithuisplaatsing aangevraagd en verkregen. De politie arresteert beide ouders.
Even navraag doen, had volgens advocaat Heutink veel ellende kunnen voorkomen. “Het gebeurt namelijk best vaak dat baby’s bij de bevalling hun sleutelbeen breken, zeker als het gaat om zware baby’s en relatief kleine moeders, zoals in dit geval.” De ouders zeggen van meet af aan dat ze hun kind niet hebben mishandeld en geen verklaring hebben voor het letsel. Ze krijgen hulp van officier van justitie Tromp in Zutphen. Zij doet op aandrang van de GGD, die twijfelt, navraag bij het Nederlands Forensisch Instituut. Het NFI sluit niet uit dat een sleutelbeenbreuk die – zonder herstelweefsel – zichtbaar is na negen dagen niet (ook) veroorzaakt kan zijn door de bevalling’. Die reactie staat zo haaks op eerdere beweringen van artsen in Zutphen, dat Tromp terstond gelast dat de verdachten in vrijheid moeten worden gesteld.
Deze week heeft de rechtbank in Zutphen de voorlopige uithuisplaatsing opgeheven en een verzoek voor definitieve uithuisplaatsing afgewezen. De baby blijft onder toezicht van jeugdzorg en de ouders formeel nog verdachten.
https://www.destentor.nl/regio/zuigeling-kwijt-na-zware-bevalling-1.3117869