Scholen negeren massaal zorgplicht
Scholen negeren massaal zorgplicht
Arianne Mantel en Jan Willem Navis
Scholen schuiven probleemleerlingen nog steeds op elkaar af. Daarmee leven schoolleiders de wet op de zorgplicht massaal niet na. Hoewel ze in het kader van het vorig jaar ingevoerde ’passend onderwijs’ zorgleerlingen meteen móéten inschrijven als ouders hun kind aanmelden, blijkt 90 procent dat niet te doen.
„Een ernstige en pijnlijke conclusie uit een peiling die wij hebben laten uitvoeren onder bijna 400 schooldirecteuren”, zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). „We moeten de hand in eigen boezem steken; scholen pakken de handschoen niet op en sturen inderdaad ouders van het kastje naar de muur. De signalen die ouders afgeven, kloppen.
”In plaats van meteen inschrijven, voeren de scholen eerst een kennismakingsgesprek en wordt dan met een team bepaald of het kind op hun school wel goed en passend onderwijs kan krijgen. Vervolgens verwijzen veel scholen de ouders met een advies naar een andere school. „Dat doen ze met de beste bedoelingen overigens, want ze menen oprecht dat het zorgkind elders beter af is. Schoolleiders dénken dat ze goed met passend onderwijs bezig zijn door op deze wijze te handelen, maar dat zijn ze helaas niet. Het kind mag niet geweigerd worden. Onbedoeld voeren ze de wet niet uit”, licht Van Haren toe.
Scholen hebben er vaak geen zin in, dan moeten ze weer van alles regelen. Zo zwaar, waar men vroeger met één leerkracht klassen had van 30 kinderen, die men in zijn eentje gewoon aan kon, kinderen die allen anders waren, kan men tegenwoordig niets meer aan!
Vroeger was ieder kind ook uniek, maar was er vrijwel geen andere manier om te leren lezen, schrijven, rekenen. Met de komst van het internet is informatie vrij toegankelijk. De docent voor de klas heeft niet meer het monopolie op kennis en het klassikale systeem heeft zijn langste tijd gehad. Maar scholen, die verstrikt zijn in regelgeving en afgerekend worden op prestaties, veranderen niet zomaar. Er zullen dan ook nieuwe scholen komen, waar de leerling veel meer individueel begeleid zal worden. Er zijn al initiatieven van ouders en bv. in Amsterdam gaan ze experimenteren met nieuwe vormen, maar nieuwe scholen zijn er nog maar mondjesmaat en hebben veel last van de verouderde regels. Ieder mens is wezenlijk leergierig. Maar wetende dat er ruim 12.000 kinderen thuis zitten, 45.000 kinderen ieder jaar blijven zitten, velen zich door een schooltijd heen wurgen en vooral d.m.v. straf of dreiging daarmee, gehoorzamen aan het systeem, kan het niet anders, of men moet gaan beseffen dat het systeem niet meer van deze tijd is en veranderen MOET. En het is lastig als het je eigen kind betreft, maar deze roerige tijd, met veel problemen met passend onderwijs, uitvallers, bezorgde ouders, proces-verbalen wegens ontduiken van de leerplicht, gevluchte gezinnen naar het buitenland, is noodzakelijk om een verandering teweeg te brengen. Ieder signaal, wat al deze kinderen en ouders afgeven, draagt hieraan bij. Uiteindelijk zal het goed komen. En besef: Ieder mens leert, op ieder moment. Niet alleen op school. Dus raak niet in paniek als je kind (een tijd) niet naar school gaat. Het kan weleens heel gezond zijn en precies wat hij nodig heeft!