Wie heeft mij aangemeld bij het AMK?
Wie heeft mij aangemeld bij het AMK?
Als er een valse melding is gedaan bij het AMK, wat zijn dan de mogelijkheden van gedupeerde ouders voor eerherstel of schadevergoeding?
Het Advies- Meldpunt Kindermishandeling (AMK) geeft advies en onderzoekt vermoedelijke situaties van kindermishandeling en brengt zo nodig hulp aan kind of ouder(s) op gang. Vanuit het oogpunt van kinderbescherming is deze organisatie onmisbaar. Toch zal niet iedereen die met het AMK in aanraking is gekomen deze mening delen.
Melding is anoniem
De grootste valkuil in de meldprocedure bij het AMK is de gewaarborgde anonimiteit van de melder. Iedereen kan een melding doen bij het AMK en dat kan gewoon anoniem. Het positieve hiervan is dat de drempel om een melding te doen erg laag is, maar dit heeft tegelijkertijd een keerzijde. Kwaadwillenden kunnen het leven van ouders vrij lastig maken door een anonieme valse melding bij het AMK te doen. Dit kan voor de ouders én de kinderen enorm schadelijk zijn. Veel mensen geloven immers nog steeds in ‘waar rook is, is vuur’.
Nauwelijks waarborgen
Dat er behoefte is aan een organisatie als het AMK behoeft geen betoog. Maar de gehanteerde meldprocedure kent nauwelijks waarborgen voor ouders waarvan een valse melding is gemaakt. De ouders krijgen namelijk niet te weten wie de melder is. Hoewel juridisch gezien een valse melding een onrechtmatige daad kan zijn of zelfs smaad of laster, zijn er nauwelijks mogelijkheden om de dader te pakken. Het AMK waarborgt de anonimiteit van de melder en de wet onderschrijft dit. Zelfs de rechter heeft hiertoe geen mogelijkheden.
Geen eerherstel, geen vergoeding
Er zijn ouders die hebben geprobeerd via de rechter de naam van de melder te achterhalen. Dat was geen succes. In een enkel geval waarin het AMK door een fout wel de naam van de melder aan de ouders had doorgegeven, vingen de ouders eveneens bot bij de rechter.
Het bleek de buurman te zijn geweest die de melding had gedaan en de ouders zagen hierin een onrechtmatige daad en eisten een schadevergoeding. De rechter bepaalde dat het doen van een melding bij het AMK geen onrechtmatige daad opleverde en dat een vergoeding dus niet op zijn plaats was.
Wil je meer weten over ouderlijk gezag of het AMK, neem dan contact op met één van onze juristen.
https://www.jurofoon.nl/nieuws/6093-wie-heeft-mij-aangemeld-bij-het-amk