Nieuws over JGZ

“Volgen meldcode beschermt kinderarts tegen klachten over onterechte AMK-meldingen”

“Volgen meldcode beschermt kinderarts tegen klachten over onterechte AMK-meldingen”

tumblr_n3bx8qyVya1qiwft6o1_500

Kinderartsen die zich houden aan de KNMG-meldcode voor kindermishandeling hoeven niet bang te zijn voor klachten over onterechte AMK-meldingen. Het tuchtcollege verklaart dergelijke klachten ongegrond, blijkt uit onderzoek dat op 23 maart is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
De onderzoekers een arts-onderzoeker, een gezondheidsjurist en een kinderarts analyseerden 76 klachtonderdelen van 33 tuchtzaken die speelden tussen 2001 en 2014. Ze verdeelden de klachtonderdelen in zes categorieën, zoals het opvragen of doorgeven van informatie, het melden van een vermoeden van kindermishandeling en het doen van een ongegronde melding.

21 procent van de klachten was gegrond verklaard. Meestal ging het om het opvragen van informatie zonder toestemming van de ouders wanneer het niet ging om een spoedgeval, of om het niet objectief rapporteren van informatie.

Alle klachten over het melden van een vermoeden van kindermishandeling werden echter ongegrond verklaard. Daarbij controleerde het tuchtcollege of uit het dossier bleek dat de kinderarts zich had gehouden aan de meldcode van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace