Nieuws over JGZ

‘Veel kindermisbruik in jeugdzorg’

‘Veel kindermisbruik in jeugdzorg’
tumblr_mx2u9jnPGa1riae2mo1_500

AMSTERDAM – Kinderen in jeugdtehuizen en pleeggezinnen worden drie tot vier keer vaker seksueel misbruikt dan jongeren die thuis wonen.
Misbruik in de jeugdzorg kwam tussen 2008 en 2010 ‘schokkend vaak’ voor, concluderen wetenschappers van de Universiteit Leiden volgens de Volkskrant in een nog niet openbaar onderzoek in opdracht van de commissie-Samson.

Uit huis geplaatste jongeren met een licht verstandelijke beperking worden volgens de onderzoekers zelfs tien keer vaker misbruikt.

Het taboe dat op misbruik rust is groot. Zelfs in anonieme vraaglijsten durft de helft van de misbruikten niet aan te geven wie de dader is. Degenen die wel antwoordden, noemen medewerkers van de instelling, pleegouders en groepsgenoten.

De commissie-Samson onderzoekt het misbruik van minderjarigen die door de overheid in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst. Dat doet de commissie in navolging van de commissie-Deetman, die het misbruik binnen de katholieke kerk onderzocht.

Kwetsbaar

Kinderen in de jeugdzorg zijn extra kwetsbaar omdat ze vaak al door hun ouders zijn mishandeld of verwaarloosd. De commissie-Samson richt zich vooral op het verleden, maar het uitgelekte deelrapport richt zich op het hedendaagse risico op misbruik in de jeugdzorg.

De onderzoekers vroegen jeugdzorgmedewerkers naar gevallen waar zij van weten en liet jongeren vragenlijsten invullen.

Per duizend jongeren geven er 188 aan dat ze zijn misbruikt. De onderzoekers weten per duizend kinderen slechts van 3,2 gevallen van misbruik. Het grote verschil zou komen doordat slachtoffers er niet over praten.

Meisjes

Door op dezelfde manier te onderzoeken hoe vaak alle kinderen in Nederland worden misbruikt, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat kinderen in de jeugdzorg drie tot vier keer vaker worden misbruikt. Meisjes worden vaker misbruikt dan jongens.

In jeugdzorginstellingen is het risico op misbruik groter dan in pleeggezinnen. Daarom moeten de instellingen volgens de onderzoekers alleen als noodoplossing worden gebruikt. Het eindrapport van de commissie-Samson wordt in oktober verwacht.

Door: Novum

https://www.nu.nl/binnenland/2799771/veel-kindermisbruik-in-jeugdzorg.html

Gerelateerde artikelen

4 Reacties

  1. file:///C:/Users/Kristal/Pictures/schera/scannen0169.jpg
    over de sluipmoorden van multi jeugzorgbedrijf zie ik niets. kopieer en google!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. heeft de jonge toestemming gegeven voor dit filmpje of leeft hij ook al niet meer net als zo vele anderen die niet meer kunnen praten!!!!!! Wat een stel smerige pedofielen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace