Twijfel over verandering jeugdzorg
Twijfel over verandering jeugdzorg
Leidt schaalverkleining in de Jeugdhulp tot een betere zorg? Ron Scholte denkt dat het kan, maar de bijzonder hoogleraar effectiviteit en professionalisering in de jeugdzorg heeft ook vragen bij het plan van Rijnmondgemeenten om met minder organisaties te werken. De kinderombudsman vreest dat specialistische jeugdhulp onder druk kan komen staan.
De tragische casus vond twee jaar geleden plaats: baby Efe uit Charlois werd door haar stiefvader met het hoofd tegen de muur geslagen, met de dood tot gevolg. Twaalf instanties hielden bezig zich met het gezin. Het is niet het enige incident met falende zorg. ,,Zoiets mag gewoon niet gebeuren in een ontwikkeld land als Nederland”, zegt Scholte.
De hulpverlening voor kinderen in nood moet anders, stelde kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld al eerder dit jaar. De Rotterdamse zorg- en jeugdwethouder Hugo de Jonge oppert nu het plan om met minder partijen in zee te gaan. Voor de zorgcontracten wordt alleen nog gewerkt met 13 van de in totaal 80 organisaties in de regio.
Scholte begrijpt dat Rotterdam naar een oplossing zoekt. Met de verschuiving van de jeugdzorg naar gemeenten in 2015 wilde het kabinet ervoor zorgen dat het jeugdstelsel eenvoudiger wordt. ,,Eén gezin, één plan, één regisseur. Dat was de achterliggende gedachte, die helaas nog te weinig van de grond komt. Maar ik kan niet inschatten of dat verbetert als er minder instellingen betrokken zijn.”
Schuldsanering
Gezinnen die bekend zijn bij instanties kampen vaak met een veelheid aan problemen, van psychische problemen van ouders en schuldsanering tot kinderen die niet meer naar school gaan. ,,Op zo’n gezin kun je niet één iemand zetten. Soms is het ook logisch dat twaalf hulpverleners al die verschillende problemen aanpakken. Maar er moet wel een casemanager zijn die overzicht houdt.”
Hoewel de kwaliteit van grote instellingen volgens Scholte doorgaans hoog is, wil dat volgens hem niet zeggen dat kleine partijen zomaar overboord gezet kunnen worden.
,,Door de transitie in de Jeugdzorg zijn veel instellingen gaan fuseren en reorganiseren. Daardoor zijn veel mensen voor zichzelf begonnen. Vaak zijn dat mensen die al 20, 30 jaar in het vak zitten en veel specialistische kennis hebben.”
Ook de Rotterdamse kinderombudsman vreest dat de nieuwe manier van werken ten koste kan gaan van specialismen in de jeugdzorg. ,,Blijft de breedte en de diepte in de zorg wel beschikbaar? Jeugdhulp die nodig is, is heel divers.”
Bijzonder hoogleraar effectiviteit en professionalisering in de jeugdzorg Ron Scholte.