Nieuws over JGZVerhalen

Ouders en recht : Mexicaanse griep is niet ernstig

Ouders en recht : Mexicaanse griep is niet ernstig

tumblr_m56qegzwnT1qg39ewo1_500

Terwijl de verantwoordelijke minister 34 miljoen vaccins heeft ingekocht, bepaalde de rechter onlangs dat inenting tegen de Mexicaanse griep (H1N1) niet noodzakelijk is om ernstig gevaar voor de gezondheid van kinderen te voorkomen.

Het gevreesde griepvirus H1N1 raakt nu ook het personen- en familierecht. Bureau Jeugdzorg verzocht onlangs aan de kinderrechter om twee onder toezicht gestelde en in een pleeggezin geplaatste kinderen in te laten enten tegen de Mexicaanse griep. De twee kinderen (1 en 4 jaar oud) hadden hun eerste vaccinatie niet gehad omdat de gezaghebbende moeder geen toestemming gaf. Daarom stapte de stichting naar de rechter om vervangende toestemming te vragen voor vaccinatie.

Vervangende toestemming
Indien een medische behandeling van een kind jonger dan 12 jaar noodzakelijk is om ernstig gevaar voor diens gezondheid te voorkomen en de gezaghebbende ouder de toestemming daarvoor weigert, kan die toestemming op verzoek worden vervangen door die van de kinderrechter. In het geval dat een kind onder toezicht is gesteld, kan het verzoek worden gedaan door Bureau Jeugdzorg.

Risicogroep
De in een pleeggezin geplaatste kinderen zijn 1 en 4 jaar oud en vallen daarmee onder het landelijk vaccinatieprogramma. Bureau Jeugdzorg wilde gehoor geven aan het advies van de Gezondheidsraad waarin het vaccineren van kinderen onder de 5 jaar geadviseerd wordt. Zulke jonge kinderen behoren volgens die Raad tot een risicogroep, omdat hun longen kwetsbaar zijn bij beademing (ingeval de Mexicaanse griep zorgwekkend verloopt) en omdat ze onvoldoende weerstand hebben opgebouwd waardoor zij sneller vatbaar zijn voor de Mexicaanse griep.

‘Geen ernstig gevaar’
De vervangende toestemming werd echter niet verleend omdat de verzochte vaccinatie tegen de Mexicaanse griep ‘niet noodzakelijk is om ernstig gevaar voor de gezondheid van de minderjarigen te voorkomen’. Een bijzonder oordeel als men bedenkt dat de overheid honderden miljoenen ervoor overhad om iedere Nederlander tegen dit virus in te enten. Totaal overbodig dus volgens deze rechter.

Advies, niet verplicht
De redenering van de rechter was eenvoudig. Het kabinet heeft de vaccinatie voor risicogroepen niet verplicht gesteld, maar slechts geadviseerd. De doelgroepen zijn vastgesteld, omdat zij een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop van de Mexicaanse griep indien zij besmet raken. Enkel het lopen van een extra risico op een mogelijk ernstig verloop van de Mexicaanse griep was onvoldoende om te kunnen spreken van een ernstig gevaar voor de gezondheid. De minister heeft helaas nog niet gereageerd.

Wil je meer weten over de rechten en plichten van ouders, neem dancontact op met één van onze juristen.

https://www.jurofoon.nl/nieuws/3720-ouders-en-recht-50-mexicaanse-griep-is-niet-ernstig

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button