Nieuws over JGZ

Hengelo: afspraken met arts over doorverwijzen in Jeugdzorg

Hengelo: afspraken met arts over doorverwijzen in Jeugdzorg

 

1c3875494132e3ffcae828d5ae321b01
HENGELO – De gemeente Hengelo wil afspraken maken met huisartsen en andere zorgprofessionals over doorverwijzingen naar duurdere vormen van specialistische zorg. Dit om de kosten in de hand te houden. Dit geldt voor nieuwe gevallen waarin vanaf 2015 jeugdzorg nodig is,

„We moeten onnodige doorverwijzing naar gespecialiseerde jeugdzorg voorkomen en juist een snelle doorverwijzing bewerkstelligen voor noodzakelijke zorg.” Zo verwoordde een ambtenaar van de gemeente het dinsdagavond tijdens een politieke markt over jeugdzorg in het gemeentehuis. De gemeente slaat daarmee al de piketpaaltjes voor wat straks gaat gebeuren.

Afspraken
In 2015 is er ‘zorgcontinuïteit’ voor bestaande indicaties, nieuwe gevallen waarin jeugdzorg nodig is worden volgens nieuwe afspraken beoordeeld. Huisartsen worden ondersteund met ‘deskundigheidsbevordering’ waardoor ze adequater een besluit kunnen nemen over preventief ingrijpen of in een later stadium over specialistische zorg. In november is een proef gestart met vier huisartsengroepen, tien praktijken, waarbij voorzichtig de eerste afspraken zijn gemaakt over doorverwijzing.

(Wat betekend dit, deskundigheidsbevordering? Uw kind heeft een blauwe plek? U weigert vaccinaties voor uw kind? Uw kind is vaak ziek? Wat verzint men hier allemaal?)

Kans en bedreiging
Het ProHengelo-raadslid Bas van Wakeren zag ‘kansen en bedreigingen.’ Hij toonde zich afkerig van al te veel bemoeizucht van de gemeente. „Om als gemeente nu al te zeggen, wij gaan monitoren om te zien wie hoeveel doorverwijst, dat gaat me te ver. De professional bepaalt. Die heeft een eigen verantwoordelijkheid. De politiek moet daar buiten blijven.”

https://www.tubantia.nl/regio/hengelo/hengelo-afspraken-met-arts-over-doorverwijzen-in-jeugdzorg-1.4525445

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace