Nieuws over JGZ

Gevaar voor privacy bij overheveling jeugdzorg

Gevaar voor privacy bij overheveling jeugdzorg

9c41f86a4deb6f965f0c7f2d92ecf748

De privacy van jongeren en ouders met kinderen in de jeugdzorg komt onder druk te staan door de invoering van de Jeugdwet.

Gemeenten kunnen hun gegevens gebruiken om aanvragen van andere zorgtaken te beoordelen, terwijl dat niet de bedoeling is. aarnaast bestaat het gevaar dat persoonsgegevens onrechtmatig worden uitgewisseld binnen sociale wijkteams waar diverse zorgverleners samenwerken  Dat blijkt uit een onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van GroenLinks.

Uit dit onderzoek blijkt een deel van de voorgenomen gegevensuitwisseling die samenhangt met de jeugdwet, in strijd is met privacyregels. De onderzoekers vrezen dat de kans groot is dat gemeenten de gegevens van jeugdzorgcliënten ook gaan gebruiken voor de andere zorgtaken van de gemeente, zoals de beoordeling van aanvragen voor WMO of participatiewet van hun ouders. Dat zou in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens die voorschrijft dat persoonsgegevens niet gebruikt mogen worden voor doeleinden waarvoor deze gegevens niet verkregen zijn.

“De Jeugdwet creëert een lokale overheid die wel érg veel van haar inwoners weet. Het gebruiken van persoonsgegevens voor doelen waarvoor ze niet zijn verkregen, hebben we niet voor niets verboden”, zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Zij wil niet dat gemeenten zonder toestemming van de burger in één dossier kunnen beschikken alle informatie over iemands ziekten, familieproblemen en arbeidsongeschiktheid.

https://www.gemeente.nu/ICT/Nieuws/2014/6/Gevaar-voor-privacy-bij-overheveling-jeugdzorg

https://www.adviezenopmaat.nl/over-ons/

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace