Doktertje spelen leidt tot valse beschuldiging kindermishandeling
Ouders van een zesjarig meisje zijn vals beschuldigd van kindermishandeling door onderzoekers van Bureau Jeugdzorg. Het meisje speelde geregeld doktertje met een jongetje van zeven jaar. Na wat incidenten was de conclusie dat het meisje emotioneel verwaarloosd werd, omdat haar ouders haar naar een ‘onveilige situatie’ hebben laten terugkeren.
De twee kinderen kwamen al vijf jaar bij elkaar in het oppasgezin van de ouders van de jongen. Het meisje vertelde thuis over het doktertje spelen en de handelingen die ze beschrijft, vinden haar ouders ‘kantje boord’.
Niet pluis
De afspraak werd gemaakt dat de deur van de kinderkamer voortaan open blijft. Toch vertelde het meisje later nog iets tegen haar moeder wat niet pluis was en daarom vroegen de ouders het kinderdagverblijf van hun dochter om raad. Het advies van de medewerkster van het kinderdagverblijf om de twee uit elkaar te houden vinden de ouders te rigoureus, ze spelen immers al hun hele leven met elkaar.
Te weinig beschermd
De medewerkster vindt dat ze hun dochter te weinig beschermen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en doet melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) van Bureau Jeugdzorg. Een onderzoek wordt ingesteld waarbij de school, het kinderdagverblijf, de huisarts, een kindertherapeute, het consultatiebureau, beide ouderkoppels en het meisje zelf aan de tand worden gevoeld. Dat is volgens Bureau Jeugdzorg de normale werkwijze. Ook als het gaat om kinderen van 6 of 7 jaar onderling, kan sprake zijn van seksueel misbruik.
Tunnelvisie
In het onderzoeksverslag volgt de conclusie: er is sprake van emotionele verwaarlozing, omdat haar ouders haar naar een ‘onveilige situatie’ hebben laten terugkeren. Behandeling door de ggz met ouderbegeleiding wordt ‘noodzakelijk’ geacht. De ouders hebben met hulp van jurist Hendrik Gommer bezwaar gemaakt tegen de beschuldigingen bij de klachtencommissie van Bureau Jeugdzorg. Die geeft hen volledig gelijk en stelt dat het lijkt of de onderzoekers lijden aan tunnelvisie. Seksueel grensoverschrijdende handelingen zijn volgens de commissie niet vastgesteld, dus het is ook niet duidelijk op welke grond er dan toch sprake kan zijn van emotionele verwaarlozing.
In de publiciteit
De ouders hebben Hendrik Gommer toestemming gegeven om de zaak in de publiciteit te brengen, in de hoop dat dit helpt om andere ouders hetzelfde leed te besparen. Er zijn hier zulke ernstige fouten gemaakt, dat kun je niet zomaar laten passeren, zegt Gommer.