Nieuws over JGZ

Aantal kinderen met jeugdhulp stijgt

Aantal kinderen met jeugdhulp stijgt

Het aantal kinderen dat jeugdhulp ontvangt neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar kreeg 11 procent van de Nederlandse jongeren onder de 18 jeugdhulp, in 2015 was dat nog 10 procent.

In totaal kregen 367 duizend kinderen van 0 tot 17 jaar jeugdhulp in 2016meldt het CBS in een rapport over de jeugdzorg in 2016. Dat waren er in 2015 nog 356 duizend, waarbij jongens vaker jeugdhulp kregen dan meisjes. Dat is vorig jaar niet veranderd: in totaal kregen 219 jongens de zorg, tegenover 159 duizend meisjes. De meeste jeugdhulp ging naar kinderen in de basisschoolleeftijd, blijkt uit de cijfers. De helft van alle zorg hing naar kinderen tussen de 4 en 11 jaar oud, dat is 13 procent van alle kinderen in die leeftijd. Van de 12- tot 17-jarigen ontving 12 procent hulp.

Meeste jeugdhulp in Groningen en Limburg 
In absolute aantallen kwamen de meeste jongeren die jeugdhulp nodig hebben vooral uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Maar percentueel gezien, in verhouding tot de grootte van de gemeente, kregen vooral veel kinderen in Hoogezand-Sappermeer, Zoetermeer, Hillegom en Roermond hulp. In die gemeenten kreeg meer dan 15 procent van de jongeren jeugdhulp. Wat provincies betreft spannen Limburg en Groningen de kroon, blijkt uit de gegevens van het CBS. Zij hebben het hoogste percentage kinderen dat jeugdhulp ontvangt. Kinderen in Schiermonnikoog, Staphorst, Edam-Volendam, Urk en Rozendaal kregen het minst vaak hulp.

Jeugdhulp in wijkteams 
Vooral het aantal jongeren dat jeugdhulp krijgt via het wijk- of buurtteam is in 2016 toegenomen, blijkt uit het rapport. Het aantal jongeren dat jeugdhulp zonder verblijf ontving is nog altijd het grootst, maar is vrijwel gelijk gebleven aan 2015. Het aantal jongeren dat hulp met verblijf krijgt bleef ook ongeveer gelijk.

Bron

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace