KinderleedNieuws over JGZ

Samson wil excuses van jeugdzorg om seksueel misbruik

Samson wil excuses van jeugdzorg om seksueel misbruik

Samson wil excuses van jeugdzorg om seksueel misbruik -  Foto ANP

Foto ANP

De jeugdzorginstellingen waar seksueel misbruik heeft plaatsgevonden, zouden excuses moeten maken aan de slachtoffers. Een woordvoerder van de commissie-Samson, die onderzoek deed naar seksueel misbruik in de jeugdzorg, bevestigde die aanbeveling zondag. Het rapport van de commissie wordt maandag gepresenteerd, maar de NOS wist de hand op een voorpublicatie te leggen.

Eerder lekte al uit dat de commissie vindt dat de overheid en Jeugdzorg Nederland tekort zijn geschoten in hun taak om uit huis geplaatste kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik. Kinderen die in een jeugdzorginstelling zitten, hebben ongeveer 2,5 keer zo grote kans om seksueel misbruikt te worden. Voor verstandelijk gehandicapte kinderen is de kans drie keer zo groot of zelfs meer.

Ook de Inspectie Jeugdzorg krijgt kritiek. Minder papieren toezicht en meer het veld in, concludeert de commissie. Ook zou de overgang van het toezicht op jeugdzorg naar gemeenten nog niet moeten plaatsvinden. „Een groot aantal gemeenten is daar nog niet klaar voor”, aldus de woordvoerder.

Jeugdzorg Nederland komt maandagochtend met een reactie op het rapport.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button