KinderleedUithuisplaatsingVerhalen

Daan (19): ‘Ik heb in de jeugdzorg wel honderd begeleiders gehad’

Daan (19): ‘Ik heb in de jeugdzorg wel honderd begeleiders gehad’

 

-In samenwerking met Vriendenloterij-

Niet alle jongeren in Nederland hebben een onbezorgde jeugd. Door problemen met zijn ouders kon Daan niet meer thuis wonen. Op zijn zestiende kwam hij in de crisisopvang terecht. Hij had het zwaar, maar vindt nu steun bij de jongerenraad van stichting Het Vergeten Kind.

 

“De aankondiging van mijn ouders om te willen scheiden, kwam als een complete verrassing voor mij en mijn broer. De keren dat mijn ouders ruzie hadden, kon ik op één hand tellen. Mijn jeugd was fijn: we gingen op wintersport en zomervakantie en mijn vader bracht me naar voetbal en clubs. Na de scheiding veranderde mijn hele leven. Ik worstelde met mijn loyaliteit, kreeg steeds meer conflicten met mijn moeder en ging bij mijn vader wonen. Toch was dat het ook niet, dus na een tijdje verhuisde ik terug naar mijn moeder.”

Crisisopvang

“Ik vond het vreselijk thuis, wat ervoor zorgde dat ik opstandig werd. Buiten dat was ik alleen maar bezig met gamen. Twaalf uur per dag deed ik niks anders. De relatie tussen mijn ouders en mij raakte zo verstoord dat ambulant begeleiders op school uiteindelijk ingrepen. Mijn ouders hadden geen grip meer op mij. Eerst kwam ik in een crisisopvang terecht, daarna ging ik naar een leefgroep bij het Leger des Heils en daarna ben ik nog drie keer verhuisd.”

‘Bij Het Vergeten Kind krijg ik knuffels en kan ik mezelf zijn’

Wel honderd begeleiders

“Jeugdzorg heeft binnen de behandelgroepen een systeem waarin je regelmatig moet verhuizen, daardoor heb ik in totaal vijf verschillende groepen gehad. Zelf zou ik kinderen en jongeren zo lang mogelijk op één plek laten blijven. Nu kun je je bijna niet hechten aan je groepsgenoten, maar ook niet aan de begeleiders. Ik heb er wel honderd gezien, wat maakte dat ik er niet meer over piekerde om mijn persoonlijke verhaal wéér met een vreemde te delen.”

Ik miste liefde

“Inmiddels gaat het redelijk met mij. Mijn uithuisplaatsing heeft goed uitgepakt. Momenteel woon ik in een kamertrainingstraject. Ik studeer voor pedagogisch medewerker in de jeugdzorg en als ervaringsdeskundige denk ik echt het verschil te kunnen maken in iemands leven. Ver vooruitkijken doe ik niet graag, maar ik probeer zoveel mogelijk leuke dingen te plannen. Ik verheug me op alle activiteiten met The Unforgettables, de jongerenraad van Het Vergeten Kind. Ik heb zoveel liefde gemist de afgelopen jaren. De professionals die ik op mijn pad ben tegengekomen deden erg hun best, maar zijn vaak afstandelijk. Bij Het Vergeten Kind vind ik knuffels, interesse en steun en mag ik volledig mezelf zijn.”

Daan is één van de The Unforgettables, ambassadeurs uit de jongerenraad van de stichting Het Vergeten Kind. Zij zijn de stem van tienduizenden kinderen en jongeren in Nederland die noodgedwongen in sobere opvanglocaties leven of een moeilijke kindertijd doormaken omdat het thuis niet altijd stabiel en veilig is.

Van 18 augustus tot en met 30 september organiseert de VriendenLoterij samen met Het Vergeten Kind een nationale actie voor de bouw van Het Vergeten Kind Centrum. Een veilige plek waar kwetsbare kinderen met een instabiele of onveilige thuissituatie hun zorgen en ellende opzij kunnen zetten. Door het geven van aandacht en positieve ervaringen wordt de kans op ernstige gedragsproblemen en schooluitval kleiner. Hier kunnen zij gewoon kind zijn en zich ontwikkelen. Dat verdient elk kind in Nederland. Kijk voor meer informatie op: vriendenloterij.nl/aandacht

Bron

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button