KinderleedNieuws over JGZ

Alarm over privacy in jeugdzorg: gemeenten eisen inzage in vertrouwelijke dossiers

Alarm over privacy in jeugdzorg: gemeenten eisen inzage in vertrouwelijke dossiers

 tumblr_mj8536I3xp1r9da42o1_500
Alles willen weten

EINDHOVEN/HELMOND – Gemeenten eisen inzage in vertrouwelijke medische gegevens van jongeren die jeugdhulp krijgen. Als hulpverleners die gegevens niet afstaan worden hun declaraties niet uitbetaald.

Artsen, hulpinstellingen en privacywaakhond College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) slaan alarm omdat op deze manier de vertrouwelijkheid tussen patiënt en hulpverlener wordt doorbroken. Gemeente-ambtenaren beoordelen de declaraties. Zij kunnen dus zien voor welke ziekte of aandoening een jongere onder behandeling is. Maar die informatie is vertrouwelijk en valt onder het medisch beroepsgeheim. De staatssecretarissen Martin van Rijn (PvdA, Welzijn) en Klaas Dijkhoff (VVD, Justitie) willen hulpverleners nu wettelijk gaan verplichten om medische gegevens aan gemeenten af te staan.

Dat voornemen stuit op verzet bij CDA en D66. Die eisen van de beide staatssecretarissen opheldering. “Het kan niet zo zijn dat over een belangrijk onderwerp als het medisch beroepsgeheim de Kamer geen inbreng heeft”, zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

https://www.ed.nl/

Zeer gevaarlijk dit alles.
Gezien de ZAT teams die nu zowel de gemeente, als de wijk-agent-consultatiebureau-school-maatschappelijk werk-ggd-huisarts-jeugdzorg etc, omhelst, houdt dit in dat zij eigenlijk alles over u mogen weten.
Wat als er fouten gemaakt worden door één van deze partijen? Of als iemand de pik op jou heeft door het één of het ander! Bv. een eigen mening hebben, of een eigen gedachten gang over bepaalde zaken,
of een beetje te slim uit de hoek komt voor hun doen en laten, dat kan hen al enorm op de kast krijgen, mondige ouders daar houden ze niet zo van.
Dat zij zich minderwaardig gaan voelen door jou, (waar jij dan niets aan kunt doen dat zij zich zo voelen, als je gelijk hebt)  levert je zo enkele flinke problemen op.
Wat als een wijkagent goed bevriend is met je buren, waar jij bv. ruzie mee hebt gekregen?
Wat als je met een klein probleempje aanklopt bij het maatschappelijk werk?
(Dat staat dan wel in de gemeenschappelijke computer, zo kan men toch altijd wel mensen te grazen nemen immers?)
Zover ik weet zijn de achterklap en roddeltjes bij de ZAT teams in de achteraf kamertjes met hun nazit niet misselijk.
En dan zal het net zo zijn, dat er toevallig iets tussen zit in dat pc gebeuren, waar men eens lekker over kan gaan problematiseren!
Dit is totaal niet gewenst, omdat er tegenwoordig zg. professionals zijn die niet zo professioneel zijn als men denkt en zegt!
Dat kan dus echt wel gevaren opleveren voor ouders met kinderen. Bewijs dan maar eens dat het anders is!

Wie geloven zij dan nog, de ouders? Of diegene die in dat team zit?

Related Articles

One Comment

  1. WTF het moet niet gekker worden hier in NL..
    Opsouten met heel die handel waar ze mee bezig zijn.
    Ik betaal het wel lekker zelf dan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace