KinderleedNieuws over JGZ

Aantal jongeren in zware jeugdzorg in vijf jaar bijna verdubbeld

Aantal jongeren in zware jeugdzorg in vijf jaar bijna verdubbeld

jeugdzorg

Het aantal jongeren in de zware jeugdzorg is tussen 2005 en 2010 verdubbeld. Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

BINNENLAND

Het aantal jongeren dat gespecialiseerde jeugdzorg nodig heeft is tussen 2005 en 2010 verdubbeld. Ging het in 2005 om 43.593 jongeren, in 2010 steeg dit aantal naar 84.542. Dat blijkt uit het vanochtend gepubliceerde onderzoek‘Kinderen in Tel 2012’ van het Verwey-Jonker Instituut.

Wat de oorzaak is van de sterke stijging in indicaties is onduidelijk, meldt persbureau Novum. Het percentage jongeren dat een indicatie voor jeugdzorg kreeg steeg van 1,3 in 2005 naar 2,4 in 2010. In de top tien van provincies met het hoogste aantal jongeren dat een indicatie voor zware zorg kreeg, staan Noord-Brabant en Flevoland op de eerste en tweede plaats. De Brabantse gemeente Goirle scoorde met 4,8 procent het hoogst van alle 415 gemeenten.

De overheid is van plan de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg bij de gemeenten onder te brengen in plaats van de provincies. Kinderen in Tel waarschuwt dat geen overhaaste stappen moeten worden gemaakt. “Kinderen mogen niet de dupe worden van deze stelselwijziging.”

KWALITEITSVERSCHILLEN TUSSEN GEMEENTEN ‘ONAANVAARDBAAR’

Kinderen in Tel, een werkgroep waar de Stichting Kinderpostzegels Nederland, Unicef Nederland, Jantje Beton, Defence for Children, het Johanna Kinderfonds en de Bernard van Leer Foundation in zijn vertegenwoordigd, doet een aantal aanbeveling op grond van de nieuwe cijfers:

  • Er moet een onderzoek komen naar wat de stijging in indicaties heeft veroorzaakt.
  • ‘Onaanvaardbare’ kwaliteitsverschillen tussen gemeenten moeten worden bekeken.
  • Er moeten landelijk uniforme kwaliteitseisen moeten worden geformuleerd waaraan de jeugdzorg op gemeentelijk niveau moet voldoen.
  • Jongeren die nu gebruikmaken van de jeugdzorg moeten worden gemonitord.

Het verdiend zo goed allemaal!

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/15/aantal-jongeren-in-zware-jeugdzorg-in-vijf-jaar-bijna-verdubbeld/

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button