HulpTips

Ouderschapsplan / Omgangsregeling

Ouderschapsplan / Omgangsregeling

tumblr_mgia2a8fBW1r61d7vo1_500

Sinds 1 maart 2009 zijn alle scheidende ouders die samen het gezag hebben over hun minderjarige kinderen verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt zowel bij uiteengaan na samenwonen, ontbinding van een geregistreerd partnerschap als echtscheiding.

De inhoud van het ouderschapsplan

In het ouderschapsplan moeten afspraken staan over de verdeling van de zorg en opvoedingsstaken over de kinderen (waaronder de omgangsregeling), informatie-uitwisseling en kinderalimentatie.

Voor wie is het ouderschapsplan verplicht

Het ouderschapsplan wordt verplicht voor ouders die uit elkaar gaan en allebei het gezag over hun kind(eren) hebben. Dat betekent dat het plan door beide ouders verplicht opgesteld moet worden in de volgende situaties:

  • Bij de echtscheiding;
  • Bij de scheiding van tafel en bed;
  • Bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap; en
  • Bij de beëindiging van het samenwonen van de (gezaghebbende) ouders.

De regeling gaat ervan uit dat beide ouders na de scheiding gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de kinderen. Als zij samen het gezag houden dan zijn goede afspraken belangrijk om problemen in de toekomst te voorkomen. Niet alle ouders zijn echter in staat afspraken te maken over hun scheiding, of om conflicten op te lossen die ontstaan na het uit elkaar gaan. Hulp van derden is dan gewenst. Bij het opstellen van het ouderschapsplan kan een mediator daarom behulpzaam zijn.

Een ouderschapsplan maken

Het boekje ‘Een ouderschapsplan maken’ van Pieter Vermeulen en SEP is een handreiking voor ouders die gaan scheiden of al gescheiden zijn. Maar ook voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met scheiden, zoals rechters, advocaten, mediators, psychologen en maatschappelijk werkers. Je vindt hierin praktische tips en adviezen over opvoeden na een scheiding. Stap voor stap worden onderwerpen besproken die bruikbaar zijn bij het maken van een ouderschapsplan.

Speciaal voor leden biedt JuroFoon gratis het ouderschapsplan aan.

https://www.jurofoon.nl/echtscheiding/ouderschapsplan-omgangsregeling.asp

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace