HulpKinderleedTips

Minderjarigen en bijzondere curator

tumblr_muxikvW7ui1slw6y4o1_500

Wat is een bijzondere curator?

Een bijzondere curator is iemand die een minderjarige kan vertegenwoordigen in een conflict met zijn of haar ouders of voogd.

Conflict met ouders of voogd

Een conflict met de ouders of voogd kan gaan over de opvoeding, de verzorging of het vermogen van de minderjarige. Maar het moet wel een wezenlijk conflict zijn. Bijvoorbeeld over de omgangsregeling tussen de minderjarige en zijn of haar ouders, of een groot meningsverschil over de studiekeuze. Kleine problemen (zoals ruzies over zakgeld) behandelt een bijzondere curator niet.

Meestal wordt de bijzondere curator ingeschakeld bij conflicten rond echtscheidingen, alimentatie en voogdijzaken.

Eisen bijzondere curator

In principe kan iedereen als bijzondere curator optreden. In de praktijk zijn bijzondere curatoren vaak advocaten.

Taken bijzondere curator

De bijzondere curator vertegenwoordigt de belangen van de minderjarige. De bijzondere curator heeft een bemiddelende rol, dat wil zeggen probeer eerst te praten met de ouders of voogd om het conflict op te lossen. Lukt dat niet, dan vertegenwoordigt de bijzondere curator de minderjarige in een rechtszaak.

Bijzondere curator aanvragen

De rechter kan uit eigen beweging (ambtshalve) een bijzondere curator benoemen als hij dat in het belang van de minderjarige nodig vindt. Maar de minderjarige zelf of andere personen die nauw bij de zaak betrokken zijn (belanghebbenden), kunnen ook om een bijzondere curator vragen. In een echtscheidingszaak zijn bijvoorbeeld de ouders van de minderjarige belanghebbenden.

De benoeming van een bijzondere curator kan worden aangevraagd via een verzoekschrift. De minderjarige zelf of de belanghebbende kan zo’n verzoekschrift indienen.

Een minderjarige kan ook zonder officieel verzoekschrift om een bijzondere curator vragen. Bijvoorbeeld door een brief aan de rechter te schrijven. Kinderen- en jongerenrechtswinkelskunnen hierbij helpen. De rechter beoordeelt of er een bijzondere curator moet worden benoemd.

Kosten bijzondere curator

De kosten voor een bijzondere curator kunnen worden vergoed via de gesubsidieerde rechtsbijstand. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de aanvrager een bijzondere curator kiezen die is ingeschreven in het register van de Raad voor Rechtsbijstand. In dit register staan advocaten en mediators.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-is-een-bijzondere-curator.html

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button