HulpTips

Alimentatie berekenen

Alimentatie berekenen

tumblr_n90qzkZPBK1ts7f01o1_500

Om de hoogte van de alimentatie te berekenen, dient er een alimentatieberekening uitgevoerd te worden.

Op het moment dat er een recht op alimentatie bestaat, dient de hoogte ervan berekend te worden. Is de hoogte van de alimentatie eenmaal vastgesteld, dan komt daar elk jaar nog de indexering bij.

Indexering alimentatie

De hoogte van de alimentatie stijgt jaarlijks door de indexering van de alimentatie. Dit betekent dat het alimentatiebedrag jaarlijks verhoogd wordt met een bepaald percentage. Ieder jaar beslist de overheid hoe hoog dit percentage is. Tip: bereken zelf de jaarlijkse verhoging van alimentatie.

Tremanormen

De hoogte van zowel partneralimentatie als kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de Tremanormen. Dit zijn normen voor het berekenen van de draagkracht en de behoefte. Om de hoogte van de alimentatie te berekenen, wordt er namelijk gekeken naar de draagkracht van de persoon die alimentatie betaalt (de alimentatieplichtige) en de behoefte van degene die alimentatie ontvangt (de alimentatiegerechtigde).

Alimentatie berekenen en draagkracht

De draagkracht van de alimentatieplichtige is met name afhankelijk van zijn of haar financiƫle situatie. Bij de draagkrachtberekening wordt rekening gehouden met het vermogen, de inkomsten, de uitgaven en de schulden van de alimentatieplichtige.

Alimentatie berekenen en behoefte partner

De behoefte van de ex-partner is het bedrag dat deze ex-partner tekort komt om in het eigen onderhoud te kunnen voorzien. Er wordt bij deberekening ervan onder meer rekening gehouden met de welstand van beide ex-partners tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Alimentatieberekening en behoefte kind

De behoefte van het kind is het bedrag dat een kind nodig heeft om in alle behoeftes te kunnen voorzien.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook
Close
Back to top button