Film

UNDERCOVER BIJ ZORGBOERDERIJ

Vanaf 22 minuten uitzending over zorgboerderij

https://embed.kijk.nl/?width=500&height=283&video=wmZffwvoooF

https://embed.kijk.nl/?width=500&height=283&video=wGgNMPpeu94f

UNDERCOVER BIJ ZORGBOERDERIJ

Undercover in Nederland infiltreert bij zorgboerderij om misstanden aan de kaak te stellen

MOLENSCHOT – Een medewerker van het SBS6-programma Undercover in Nederland is maandenlang geïnfiltreerd geweest bij zorgboerderij De Hoge Aard in Molenschot. Hij deed dit volgens de televisiezender om misstanden aan de kaak te stellen.

Zorgboerderij De Hoge Aard vangt kwetsbare kinderen en jongvolwassenen met onder meer psychische problemen op. De boerderij verzorgt dagbestedingen en verblijf voor tenminste negen kinderen.

Een medewerker van Undercover in Nederland woonde maandenlang bij de zorgboerderij. Hij ging volgens SBS6 op zoek naar bewijs om vermeende misstanden aan te tonen. Dit zou tot een schrijnend beeld en tot schokkende conclusies leiden.

‘Ik wil hier weg’
Programmamaker Alberto Stegeman van Undercover Nederland schoof donderdagavond aan bij Pauw. Daar vertelde hij dat hij al ruim een half jaar met het onderzoek bezig is. Volgens hem is het ‘schrijnend’ wat er speelt bij zorgboerderij De Hoge Aard. Pauw had de zorginstelling om een reactie gevraagd, maar die wilde niet inhoudelijk op de zaak reageren.

Moeder Anja Goutziers wiens zoon is opgenomen in de zorgboerderij vertelde over haar zoon die er zit. “Hij wordt daar geestelijk en lichamelijk mishandeld. Hij is zelfs met een bezem geslagen.” In Pauw werd ook een geluidsfragment ten gehore gebracht. Daarin vertelt haar zoon dat hij het daar niet meer volhoudt: “Ik wil hier gewoon weg, zo snel mogelijk.”

‘We wachten uitzending af’
SBS6 laat bij monde van een woordvoerster weten dat de zender verder geen details wil geven over de uitzending, die zondag op tv verschijnt. Ook De Hoge Aard wil voorlopig niets kwijt.

“Het klopt dat een medewerker maanden bij ons woonde. Hij vertrok medio september”, vertelt Matthé Hoogeboom. “We willen de uitzending afwachten voordat we een inhoudelijke reactie geven.”

Externe bronnen
Overigens ontkent Hoogeboom dat er iets mis is bij de zorgboerderij. Volgens hem zijn de aantijgingen in de uitzending allemaal gebaseerd op externe bronnen.

Daarnaast benadrukt Hoogeboom dat Jeugdzorg en een arts hebben aangegeven dat de verleende zorg aan alle eisen voldoet.

 

https://www.omroepbrabant.nl/?news/2376481213/Undercover+in+Nederland+infiltreert+bij+zorgboerderij+om+misstanden+aan+de+kaak+te+stellen.aspx

 

Verklaring van zorgboerderij de Hoge Aard

DONDERDAG 15 OKTOBER 2015

In de uitzending van donderdagavond was te zien hoe Alberto Stegeman in zijn programma ‘Undercover in Nederland’ de misstanden in zorgboerderij de Hoge Aard aan het licht brengt. Wij hebben de boerderij om een reactie gevraagd en ontvingen onderstaande schriftelijke verklaring:

De Directie van de Hoge Aard herkent zich in het geheel niet in de aantijgingen die door het programma van Alberto Stegeman zijn opgetekend. De heer Stegeman heeft zijn programma gebaseerd rond de verklaringen van meerdere personen, waaronder een ex-medewerker en een ex-vrijwilliger waar de Hoge Aard niet verder mee wilde, dan wel kon werken. Soortgelijke verklaringen zijn eerder geuit aan het adres van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant. In 2014 hebben Bureau Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek gedaan naar de Hoge Aard.De Hoge Aard is een kleine zorgboerderij waar kinderen worden geplaatst met verschillende gedragsproblemen en soms ook ernstige beperkingen. Naar aanleiding van de aankondiging van het programma van Alberto Stegeman heeft Bureau Jeugdzorg nogmaals indringend onderzoek gedaan naar de veiligheid van de kinderen. De conclusie is dat De Hoge Aard voor de kinderen een veilig en therapeutisch goed verblijf is.

Wij betreuren het ten zeerste dat door alle publicaties en media-aandacht de kinderen onder grote druk komen te staan en dat is juist niet wat ze nodig hebben. In recente gesprekken met een vertrouwensarts hebben de kinderen gezegd dat ze het goed naar hun zin hebben op de Hoge Aard. En dat werd ook nog eens duidelijk tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente Gilze en Rijen met de burgemeester en familie en betrokkenen. Kortom: de “bevindingen” zoals Stegeman die presenteert komen wat ons betreft niet overeen met de realiteit. Wij voelen ons daarbij gesteund door de onderzoekbevindingen van BJZ en IGZ als ook daar uitlatingen van kinderen zelf in de richting van een onafhankelijke vertrouwensarts.

Wij hebben met Alberto Stegeman gesproken en hem verzocht om niet over te gaan tot het uitzenden van allerlei aantijgingen die niet kloppen. Wij hopen dat hij hier gehoor aan geeft.

//media-service.vara.nl/player.php?id=347547

https://pauw.vara.nl/nieuws/de-verklaring-van-zorgboerderij-de-hoge-aard-1

MOLENSCHOT – Bureau Jeugzorg ziet geen aanleiding in te grijpen bij zorgboerderij Hoge Aard in Molenschot. Enkele cliënten en oud-medewerkers hebben forse kritiek op de opvang.

Mishandeling
Volgens hen worden jongeren die daar permanent verblijven niet verantwoord verzorgd, was soms sprake van mishandeling en werden ze ‘getiranniseerd’ door de eigenaars, Sandra Burgemeester en haar partner Gerda de Waal.

De gemeente Gilze en Rijen, Bureau Jeugdzorg en de landelijke Inspectie voor de Jeugdzorg zien er na recente onderzoeken van af om in te grijpen bij De Hoge Aard. Zij hebben gesproken met jongeren die er verblijven, bewindvoerders en mentoren.

Undercover in Nederland
Matthé Hoogeboom, sinds medio dit jaar ad-interim werkzaam bij de Hoge Aard, spreekt van een lastercampagne. “De aantijgingen zijn volledig ongegrond.” In het programma Undercover Nederland besteedt journalist Alberto Stegeman binnenkort aandacht aan de zorgboerderij. Hij liet een medewerker enkele maanden infiltreren door er een kamer te huren. De programmamakers willen nog niet inhoudelijk op de uitzending vooruit lopen. Daarin komen onder anderen een moeder van een van de cliënten en een oud-medewerker aan het woord.

Bij de zorgboerderij verblijven momenteel vier jongeren en een jongvolwassene, daarnaast zijn er vier jongeren in dagbehandeling.

https://www.bd.nl/regio/tilburg-e-o/gilze-en-rijen/jeugdzorg-laat-zorgboerderij-hoge-aard-in-molenschot-ongemoeid-1.5339639

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace